2014. május 28., szerda

Gyógynövényes házi sampon

 Ha megfogunk egy samponos flakont és elolvassuk az összetevőit  – már ha boldogulunk azokkal a miniatűr betűkkel amikkel azokat írják – valószínűleg nem fog kiderülni számunkra, hogy mit is tartalmaz. Ennek több oka is van: egyrészt ezernyi összetevőt sorolnak fel, másrészt olyan kémiai szakzsargont használnak, amit véletlenül sem érthet meg a laikus olvasó, feltéve, hogy nem éppen vegyész, vagy a kémia szerelmese. Így aztán nem tudjuk meg, hogy például a samponunk legfőbb összetevője az SLS (sodium laureth sulfate), ami a habzást segíti elő, bizonyítottan káros az emberi szervezetre és sok EU-s országban már be is tiltották a használatát. És feltehetőleg a válogatott tartósítószerek és színezékek, illetve mesterséges illatanyagok között sem igazodunk el egy könnyedén.
Véleményem szerint ezekre a vegyi anyagokra nincs szüksége se a hajunknak, se a fejbőrünknek.
Sajnos a legszomorúbb az, hogy a csecsemőknek való samponok a fent leírtakon kívül kiegészülnek még más kemikáliákkal is, amik lehetővé teszik, hogy a sampon nem csípje a szemet, és fényesebb legyen a baba haja. Mennyi vegyszer jut be gyermekeink szervezetébe a bőrükön keresztül, és még csak a samponról beszéltünk...

Felnőtteknek ajánlom a házi sampont a sok bolti vegyszer helyett, ami nem tartalmaz mást, mint kókuszvajat, olívaolajat, ricinusolajat és  napraforgó olajat elszappanosítva és diófalevél-, kamillavirág-, csalánfőzetet valamint teafa olajat.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a hajnak időt kell adni, hogy a savas kémhatású bolti szerek után megszokja a lúgos kémhatású természetes házi sampont, ami azt jelenti, hogy a sampon használata elején a haj nehezebben kezelhető, és főleg hosszú haj esetén eleinte szükséges a citromos-vizes, vagy ecetes-vizes hajöblítés a megszokott vizes öblítés előtt.
Figyelem! A kezdeti időszak emiatt nehezebb lehet, és az átállás eltarthat akár két hónapig is, de érdemes időt szánni rá. Ez az idő szükséges hozzá, hogy a hajunk megtisztuljon a benne lerakódott méreganyagoktól és megszokja a természetes tisztaságot.
Ha a kezdeti nehézségeket átvészeljük, csillogó egészséges hajkorona lesz a jutalmunk!
Bizton állíthatom: megéri kitartani!

Mind a házi sampon, mind a sampon szappan tartós használatával megszabadulhatunk a makacs korpától, hiszen a korpa nem viseli el a lúgos kémhatású közeget.

Összetevők: csalánlevél főzet, kamilla főzet, diólevél főzet, teafaolaj, ápoló olajkeverék 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése