2014. augusztus 21., csütörtök

Aleppo – a legősibb szappan


A legősibb szilárd szappan az aleppói, amit több mint ezer éve készítenek Közel-Keleten a hagyományos receptek szerint. Nem tartalmaz semmi mást, mint olívaolajat, babérolajat és szódát, és a szíriai Aleppo városában ma is kézműves módon gyártják a helyi szappankészítő mesterek.
Rengeteg kiváló hatása van a bőrre, ezért minden bőrtípusra szívesen ajánlom.
Olívaolaj tartalma miatt kiválóan hidratál, ezért nagyon jó hatással van azallergiára hajlamos, ekcémás, aknés, gyulladásos bőrre. A babérolaj antibakteriális, nyugtató hatása kiváló kiegészítője az olívaolaj adta ápolásnak. Nagyon magas az E-vitamin tartalma is, ami segít a bőr fiatalosságának megőrzésében.
Az Aleppo szappant változatosan használhatjuk, hiszen egyaránt alkalmas mosakodásra és hajmosásra, sőt vannak, akik a borotvahabot is vele helyettesítik. Ráadásul szárazon a bőrbe dörzsölve még a rovarcsípések viszketésének enyhítésére is kiválóan alkalmazható. Érdekessége egyébként, hogy a habszappanokhoz hasonlóan ez a szappan is úszik a víz tetején.
A kézzel készített Aleppo szappant a hagyományos recept szerint kerek hat hónapig kell érlelni így az általam elkészített első széria 2014 december elejére készül el.
Jelentkezéses alapon lehet előre lefoglalni őket, és akkor akár karácsonyfa alá is kerülhetnek ajándékként.
A kép a frissen készült szappanokat ábrázolja, a színük az érés végére szép okkersárgába hajló lesz majd.


Összetevők: babérleveles olívaolaj alapú macerátum
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése